Over ons
De Hege Gerzen ‘Oudemirdum aan Zee’
Het is veehouder Jan Luinenburg die in 1955 op zijn grasland aan de IJsselmeerkust met ‘Oudemirdum aan Zee’ de basis legt voor De Hege Gerzen.
Jan Baukes Luinenburg wordt geboren op 15 februari 1903 in Oudemirdum. Zijn vader is veehouder en heeft een boerderij in de Marderhoek, nabij de toenmalige Zuiderzee en het Oudemirdumer Klif.
In de eerste helft van de vorige eeuw wordt er vooral gezwommen nabij het Oudemirdumer Klif. Begin jaren vijftig wordt dit echter steeds meer beschermd gebied en komt er een zwemverbod. Vanuit de bevolking komt er bij Jan Luinenburg de vraag of er op zijn grasland aan de IJsselmeerkust mogelijkheden zijn om een zwemgelegenheid te realiseren. Luinenburg reageert enthousiast.
In 1956 en 1957 runt Jan Luinenburg in samenwerking met Dorpsbelang Oudemirdum de nieuwe zwemgelegenheid. Vanaf 1958 gaat hij alleen verder en krijgt hij van de gemeente Gaasterland zijn eerste exploitatievergunning. Jan Luinenburg gaat vooruitstrevend te werk, er komt een paviljoen met terras. Hij plaatst badhokjes en zorgt voor toiletten. Niet alleen de inwoners van Gaasterland, maar ook de toerist weet de weg te vinden naar ‘Oudemirdum aan Zee’, zoals Luinenburg zijn uitspanning noemt. Op drukke dagen komen er soms meer dan 500 bezoekers.
Eind jaren zestig komt er een einde aan het tijdperk ‘Oudemirdum aan Zee’ van Jan Luinenburg. Rond 1970 wordt de toenmalige gemeente Gaasterland de nieuwe eigenaar.
Stichting Recreatieoord Oudemirdum (SRO) doet voor de gemeente de exploitatie. Deze stichting bestaat uit ondernemers uit Oudemirdum die de recreatie hoog in het vaandel hebben zitten. Zij werken met verschillende beheerders. Een enkele als zelfstandige en anderen in dienst van de stichting. Zo doet bijvoorbeeld horecaberoemdheid Tjebbe Agricola van Hotel Boschlust halverwege de jaren zeventig de ijsverkoop op het strand. Meest bekende en langstzittende is ‘omke’ Doede de Vries. Precies 25 jaar beheert deze opvallende persoonlijkheid uit Oudemirdum De Hege Gerzen, eerst vanuit een houten kiosk, dat later plaats maakt voor een stenen gebouwtje. In 1996 wordt het zandstrand aangelegd. In 2004 realiseren de toenmalige gemeente Gaasterlân-Sleat en de stichting SRO het huidige strandpaviljoen.
Vanaf 2007 wordt De Hege Gerzen verpacht aan Sjerp Jaarsma. De eerste jaren werd er gehuurd van stichting SRO en tegenwoordig rechtstreeks van eigenaar gemeente De Fryske Marren. Met zijn broer Douwe, van de Gaasterland Express, ontwikkelde Sjerp diverse groepsuitjes zoals Wipe-uitje, De Fietstrein en het spiksplinternieuwe pijl en boogspel SJIT-UITJE.
Het strandpaviljoen wordt nu grotendeels gebruikt voor familiefeesten en groepen. Voor de ‘losse gasten’ is er het gratis toegankelijke terras aan de kioskzijde met ruim uitzicht over het IJsselmeer. De stichting SRO is overgegaan in stichting De Hege Gerzen. Deze stichting heeft nu een soort van ambassadeurs functie. Het bestuur bestaat uit de Oude- en Nijemirdumers: Hinke Stienstra, Gea Liefhebber, Jennifer van den Brom, Anne-Carine Verhage en Boy Schotanus. Zij realiseerden onder meer een strandbibliotheek, zitbankjes op het strand, een eigen vlag en een mooi bord bij de toegangsweg. Recentelijk waren zij medeverantwoordelijk voor een eerbetoon aan grondlegger Jan Luinenburg. Hij kreeg in de zomer van 2018 een straatnaambordje: Jan Luinenburgpaad. Dit werd onthuld door zijn dochter Johanneske en zoon Jan. Eerder hadden zij al een mooie foto aan de wand onthuld die herinnert aan de periode dat hun vader ‘Oudemirdum aan Zee’ runde.